Sve kategorije

Osnove štampane ploče

Time: 2022-06-06 Pogodaka: 13
PCB (Štampana ploča, PCB) će se pojaviti u gotovo svakom elektroničkom uređaju koji. Ako uređaj ima neku vrstu elektroničkih komponenti, one su također postavljene u različitim veličinama na PCB-u. Osim što je mnoštvo malih dijelova fiksirano, glavna funkcija PCB-a je osigurati vrhunske električne veze između komponenti. Kako elektronički uređaji postaju sve složeniji, zahtijevaju sve više i više dijelova, PCB i komponente na vrhu linije su sve gušće. Standardni PCB izgleda ovako. Gola ploča (bez gornjeg dijela) se također često naziva "štampana ploča za ožičenje (PWB)".

Sama ploča je izolirana podloga nije lako saviti materijal u proizvodnju. Može se vidjeti na površini male linije materijal je bakar, bakrena folija je prekrivena originalnom pločom, au većem dijelu procesa proizvodnje je urezana, ostavljajući da postane dio mreže finih linija. Ove linije se nazivaju provodnici (dirigentski uzorak) ili navedeno ožičenje i komponente koje se koriste za povezivanje kola na PCB-u.

Fiksirani na dio iznad PCB-a, pričvrstit ćemo ih direktno zalemljenim ožičenjem. Kod najosnovnijeg PCB-a (single panel), dijelovi su koncentrisani na jednoj strani, a žica je fokusirana na drugoj strani. Način na koji su nam potrebne rupe u dasci, kako bi igla mogla proći kroz ploču na drugu stranu, tako da je dio igle zavaren na drugoj površini. Zbog toga su se PCB-i nazivali površina pozitivnih i negativnih dijelova (Component Side) i površina zavarivanja (Solder Side).

Ako je PCB na vrhu nekih dijelova, potrebno ukloniti nakon završetka proizvodnje ili vraćanja, tada će se dijelovi koristiti prilikom ugradnje utičnice (Socket). Kako je priključak zalemljen direktno na ploču, dijelovi koji se mogu ukloniti mogu biti proizvoljni. Vidite ispod je ZIF (Zero Insertion Force, biranje nulte sile umetanja) utičnice, koje omogućavaju da se dijelovi (u ovom slučaju CPU) mogu lako umetnuti u utičnicu, a također se mogu ukloniti. Utičnica pored poluge, u vašem delu će biti umetnuta u njenu fiksnu.

Ako želite dva PCB-a međusobno povezana, općenito ćemo koristiti uobičajeno poznate kao "Goldfinger" rubne konektore (ivice povezane). Goldfinger sadrži mnogo golih bakrenih jastučića, bakreni jastučić je u stvari dio PCB rasporeda. Normalno spojeni, mi ćemo biti jedan od prsta na PCB-u na PCB-u umetnutim u drugi komad odgovarajućeg slota (obično se naziva slot slot). U računaru, kao što je video kartica, zvučna kartica ili druge slične kartice su spojene prstom na matičnu ploču.

Zelena ili smeđa na PCB-u, boja maske za lemljenje (maska ​​za lemljenje). Ovaj sloj je izolacijski sloj zaštite koji može zaštititi bakar, ne može spriječiti da se dijelovi zavare na pravom mjestu. Takođe u lemnom sloju će se štampati i površinski sloj sito štampe (sitotisak). Obično će ovo biti odštampano iznad teksta i simbola na (uglavnom belom), da bi se označili delovi na poziciji na ploči. Sitotisak se naziva i površina ikone (legenda).

Jedna ploča (jednostrane ploče)

Upravo smo spomenuli, osnovni PCB, dijelovi fokusirani na jednoj strani, žice su koncentrisane na drugoj strani. Jer samo u žicama na jednoj strani, tako mi to zovemo, zove se jednostrana PCB (Single-sided). Jednopanelne linije dizajna jer postoje mnoga stroga ograničenja (jer samo jedna strana, ožičenje po prostoriji i ne smije prelaziti put za sebe), pa samo do rane upotrebe takve ploče.

Dvostrano (dvostrane ploče)

Ova ploča ima ožičenje sa obe strane. Ali da biste koristili žicu na obje strane, obje strane moraju biti u pravilnom krugu veze između Caixinga. Ovo kolo je između "mosta" koji se naziva pilot rupa (preko). Pilot rupa u PCB-u, rupe su ispunjene ili obložene metalom, može se spojiti na žicu s obje strane. Zbog toga što je dvostrana jednostrana veća površina nego udvostručena, i zbog toga što prepletene žice mogu (možete ići oko druge strane), pogodnije je za upotrebu u složenijim od jednostranih kola.

Višeslojne (višeslojne ploče)

Kako bi se povećala površina ožičenja može, višeslojno potrošiti više jednostranih ili dvostranih ploča za ožičenje. Višeslojni film s nekoliko dvostranih, a između svake ploče u izolacijski sloj za slojem ljepljivog zatvora (laminirano). U ime ploče slojeva su odvojeni slojevi slojeva ožičenja, obično su slojevi ravnomjerni i uključuje najudaljenije slojeve. Većina ploča ima strukturu od 4 do 8 slojeva, ali tehnički se može napraviti skoro 100 slojeva PCB ploče. Većina velikih razmjera korištenje superračunara radije višeslojne ploče, ali zato što takvo računalo već može koristiti mnoge uobičajene računalne klastere zamijenjene postepeno preko šperploče nije korišteno. Pošto su nivoi PCB-a blisko integrisani, generalno nije lako uočiti da je stvarni broj, ali ako pažljivo pogledate matičnu ploču, može se videti.

Upravo smo spomenuli pilot rupu (via), ako se primjenjuje na dvostranu ploču, onda smo svi prošli kroz cijelu ploču. Ali u višeslojnom koji, ako želite da povežete neke od linija, onda rupe mogu biti gubitak nekih drugih slojeva linijskog prostora. Zakopane (Buried vias) i slijepe rupe (Blind vias) tehnologija izbjegava ovaj problem jer prodiru samo u nekoliko slojeva njih. Slijepa rupa je na površinskim slojevima interne PCB i PCB veze, ne moraju prodrijeti u cijelu ploču. Zakopani spojevi za povezivanje samo unutar PCB-a, tako da samo sa površine nije vidljivo.

U višeslojnoj PCB, cijeli sloj je direktno povezan sa zemljom i napajanjem. Tako ćemo sve nivoe klasifikacije signalnih slojeva (Signal), nivoa snage (Power) ili prizemlja (Ground). Ako su vam potrebni različiti dijelovi na PCB napajanju, obično imate dva ili više ovih PCB-a za napajanje i sloj žice.